Företagsgåvor kan vara gåvor till privatpersoner, till exempel anställda och kunder, men det kan också vara gåvor mellan företag, och ett bra alternativ när du vill tacka en särskilt bra kund eller leverantör. Att som företag ge gåvor till privatpersoner är svårt och värdet begränsat av skatteregler, men också av regler kring mutor.

Maxvärdet på gåvor till anställda är noga reglerat och fastställs av Skatteverket. Möjligheten att ge företagsgåvor till andra privatpersoner är mycket begränsad och inskränker sig i princip till billiga reklamföremål som pennor, kaffemuggar och USB-minnen.

Ingenting hindrar dock att ditt företag ger en gåva till kundföretaget, som de får disponera fritt och ha på sitt kontor eller var de önskar. Det finns inga speciella beloppsgränser för gåvor mellan företag men gåvans värde bör förstås stå i proportion till det värde kunden skapar för ditt företag.

Bra förslag i vår lista

Du hittar mängder av bra företagsgåvor i vår lista över bra julklappsval, oavsett om du letar julklappar till dina anställda eller någonting exklusivt att ge till din kund.

Att ställa ut korgar med godis, med eller utan reklamtryck, hos kunderna är en väletablerad tradition bland konsultbolag, men du kan också satsa på lite mer långlivade gåvor.

Varför inte ge bort ett blomsterarrangemang i en vacker vas, eller något vackert konstföremål med en diskret skylt eller gravyr med ditt företags namn eller logotyp på?

Krydda julgåvan med en sång

Det finns flera sätt att leverera en företagsgåva på jul. Ett är att helt enkelt leverera den inslagen, i vackert paket med ett kort, men tag gärna tillfället i akt och gör det hela till ett roligt event för mottagaren.

Hyr in en tomte som anländer i släde, eller åk dit själva och sjung julsånger medan ni levererar julklappen. Vill ni inte sjunga själva kan ni istället anlita en kör och kanske arrangera en minikonsert i kundens lokaler, som tack för ett bra år.